Simon vyzýva ministra Jahnátka aby vysvetlil zvýhodnenie SCP Ružomberok pri nákupe dreva

06.03.2013 Bratislava

Podpredseda strany Most-Híd, Zsolt Simon, dnes na tlačovej besede upozornil na nehospodárne nakladanie s majetkom v rezorte pôdohospodárstva.

„Za minulého vedenia vládli v štátnom podniku Lesy pravidlá a transparentnosť, dnes vládne klientelizmus a šafárenie,“ – povedal na úvod Zsolt Simon.
Podľa Simona má majetok v štátnom podniku slúžiť občanom, povinnosťou štátu je ho efektívne spravovať a vyprodukovať na tom zisk, ktorý má slúžiť občanom a nie poskytovať osoh, podporu a prospech pre sponzorov rôznych politických strán.
Simon ďalej vyhlásil, že za jeho pôsobenia v ministerstve pôdohospodárstva, v roku 2010, došlo k nárastu zisku, kde štátny podnik Lesy dosiahol koncom roka zisk 1,8mil € a v roku 2011 18,5mil €. Tým pádom pritieklo do štátneho rozpočtu 20mil €.

Zsolt Simon poukázal na to, že SCP Ružomberok podpísal so štátom, za 1. Ficovej vlády, zmluvu na dodávku dreva na roky 2009 – 2014. Za 2. Ficovej vlády dostal tento podnik zmluvu na roky 2013 – 2020 a daňovú úľavu 25mil € na najbližších 5 rokov. „SCP Ružomberok nakupuje od štátu drevo za 36,50€ / m3. Druhý veľký spracovateľ tohto druhu, Bukóza Vranov, nakupuje drevo za 38€ / m3(autom) a 40€ / m3 (vlakom). Zahraničná spoločnosť Lenzing nakupuje drevo za 40,96€ / m3. A dôchodca, ktorý toto drevo potrebuje, platí 42€.“

Za vedenia rezortu pôdohospodárstva Zsoltom Simonom, SCP Ružomberok nebola táto firma zvýhodňovaná.

„Je to nehorázne zneužívanie verejného majetku kde s drevom ako prírodným bohatstvom krajiny, nemôže byť takto nakladané,“ uzavrel Zsolt Simon.
 
Zuzana Bačiak Masaryková
tlačová tajomníčka
 

Vyberte región